RSS

Siapa Salah? Pelanggan atau Peniaga?

06 Mac

Bagi setiap perniagaan yang dijalankan, pelanggan merupakan aset penting yang berharga kepada syarikat. Kepentingan mereka harus diutamakan sehingga wujudnya sebuah bidalan “Customer is Always Right”.

Boleh dikatakan setiap organisasi syarikat memperuntukan suatu jumlah yang besar bagi menerapkan ilmu- ilmu bagaimana menjaga hati pelanggan.

Kadang- kadang, masalah yang wujud di dalam sesebuah perniagaan ialah sama ada pelanggan akan membawa masalah atau masalah tersebut berpunca daripada staf di dalam organisasi tersebut.

Saya mampu mengingati beberapa peristiwa yang berkaitan dengan masalah yang berpunca daripada staf dan sebuah kes mengenai pelanggan yang bermasalah.

Kes pertama, saya perfi ke sebuah restoran KFC pada pukul 10.45 malam dan ingin memesan dua ketul ayam goreng Hot and Spicy. Si pelayan menjawab, “Kami kehabisan ayam.”

Padahal restoran tersebut beroperasi 24 jam. Lantas, saya pergi untuk membuat aduan kepada pengurus, namun si pengurus juga menjawab “Kami kehabisan ayam.” Sumpah, jangan harap saya akan jejakkan kaki ke restoran itu lagi.

Kes mengenai pelanggan bermasalah. Kalau saudara singgah di Restoran McDonald (cawangan Damansara Utama), saudara dapat melihat restoran ini dikelilingi oleh bangunan- bangunan pejabat.

Maka, tempat meletak kenderaan di kawasan ini adalah terhad. Ia tidak menyediakan perkhidmatan “Drive- Thru” sepertimana restoran McDonald yang lain.

Kalau singgah di sini dengan berkereta, memang saudara kena bawa seseorang untuk menjaga kereta daripada kena saman kerana masalah tempat letak kereta yang kritikal.

Seorang pelanggan dating ke restoran ini, dan menyuruh pihak pengurusan restoran membuat satu kawasan tempat letak kereta untuk kegunaan pelanggan. Setiap kali beliau datang, inilah permintaan beliau.

Kalau meminta dengan nada yang sopan, bagus juga. Setiap kali tiba, beliau akan bercakap dengan nada suara yang kasar dan kuat, membuatkan pelanggan lain dapat mendengar suara beliau.

Di hadapan restoran ini, terdapat jalan raya kecil dan deretan kedai yang sudah lama dibina.

Kalau pihak berkuasa ingin membina kawasan tempat letak kenderaan, kebarangkalian tinggi kesesakan akan menjadi lebih teruk.

Asap, debu dan bunyi bising akan tersebar, membangkitkan rasa kurang senang bagi pelanggan untuk datagn dan makan.

Seeloknya, pelanggan itu memikirkan kesan- kesan sebegini kerana bukan mudah untuk membuat rombakan di kawasan yang sudah cantik dan selesa untuk semua.

Salah satu masalah di dalam pengurusan perniagaan adalah masalah sewaktu menguruskan pelanggan yang cerewet dan masalah yang dihadapi oleh pelanggan pula ialah apabila mereka terpaksa perkhidmatan yang tidak sekata dengan apa yang mereka berikan.

Dari semasa ke semasa, pihak pengurusan perniagaan perlulah menyediakan khidmat terbaik kepada pelanggan bukan mementingkan keuntungan semata- mata. Benar, “Customer is Always Right” tetapi ia ada batasannya.

Pelanggan pula seharusnya janganlah cerewet sehingga membebankan pihak perniagaan pula. Betul, kita membayar bagi mendapat apa yang kita mahukan tetapi pihak perniagaan juga adalah manusia seperti kita, punya hati dan perasaan.

Jadilah pengguna yang bijak, kalau tidak suka kepada sesuatu beralihlah kepada produk atau perkhidmatan yang lebih baik.    

Advertisements
 
Tinggalkan komen

Posted by di Mac 6, 2008 in Kisah Hidup

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: