RSS

Senjata Melayu Lama

27 Okt

Antara senjata-senjata Melayu lama yang sering digunakan oleh pesilat adalah seperti keris, badik, kerambit, parang, pedang, lading, Tumbuk Lada, tekpi, tongkat, tembong dan sundang.

Bagi silat yang tidak menggunakan senjata, pengajaran akan menumpukan perhatian kepada pertempuran tangan kosong (tanpa senjata). Secara am sesebuah aliran silat mengajar kedua-dua kemahiran dan aliran yang hanya menumpukan salah satu daripadanya adalah sedikit.

Kebiasaannya seseorang penuntut atau murid baru akan ditumpukan kepada kemahiran tempur tangan kosong sebelum diajar bermain senjata.

Bagi sesetengah aliran, hanya murid yang diiktiraf berkemahiran dan mempunyai adab keperibadian yang tinggi dibenarkan mempelajari kemahiran senjata, terutama bagi yang mempunyai senjata yang dianggap senjata ‘rasmi’ bagi aliran itu.

Advertisements
 
3 Komen

Posted by di Oktober 27, 2009 in Silat Lagenda

 

3 responses to “Senjata Melayu Lama

 1. lading

  Oktober 27, 2009 at 7:52 am

  keris tu senjata asli org melayu…bangga la sikit dengan bangsa ko M16…asal?? ko x caye ke bleh bersilat pakai tangan kosong…belum cuba belum tau

   
 2. lading

  Oktober 27, 2009 at 7:57 am

  polis bawak pistol sbb die ade lesen..ko ade lesen bwk senjata api ke? tah ke keris pn x reti pakai ahaha..tangan kosong apetah lagi

   
 3. zainul aziz

  Januari 15, 2010 at 5:28 am

  Saya mempelajari kung fu melalui buku dan peminat fanatik Bruce lee menyebabkan saya sering dicabar oleh pesilat melayu yg juga kawan baik saya sendiri. Alhamdulillah dalam sayembara tidak pernah mengecewsakan. saya pernah berentap dengan gayung petani,tomoi siam,silat kuntau,silat pulut dan beberapa lagi yang sewaktu dengannya tapi itu dulu masa umur 20 thn ke 35 thn. La ni kena marah oleh budak pun saya akan menyingkir diri. Kematangan selari usia.

   

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: