RSS

Category Archives: Cerita Teman

Yosh! Backpackers

Di Malaysia, golongan backpackers masih tidak begitu popular. Sungguhpun begitu, terdapat beberapa buah hotel bajet yang menyediakan penginapan untuk kumpulan ini. Malah, ada juga hamba Allah yang mengambil inisiatif menubuhkan kelab backpackers secara online. Apakah itu backpackers? Read the rest of this entry »

 
Tinggalkan komen

Posted by di Ogos 21, 2011 in Cerita Teman

 

Kerja Sambilan Menjanjikan Faedah Lumayan

Buletin Utama malam tadi menyiarkan di Vietnam, separuh juta rakyatnya telah kehilangan pekerjaan.

Baru- baru ini, salah sebuah bank terkemuka di Malaysia telah memberikan cuti selama enam bulan tanpa gaji kepada ribuan pekerjanya dan pekerja- pekerja ini dipaksa ambil cuti tersebut. Lebih memeranjatkan, bank yang disangka selama ini kukuh terpaksa menutup beberapa buah cawangan akibat krisis ekonomi sekarang.

Krisis ekonomi sekarang yang dikatakan lebih teruk berbanding The Great Depression yang berlaku pada akhir 1929 juga mengakibatkan ribuan graduan terus menganggur.

Ada yang mengambil langkah selamat dengan menyambung pengajian ke peringkat pasca ijazah. Malah, ramai rakan- rakan saya yang telah tamat pengajian pada akhir tahun lepas sehingga kini masih mencari- cari pekerjaan.

Di saat sebahagian daripada kita susah hati demi mendapatkan pekerjaan, seorang rakan saya bernama Nizam (bukan nama sebenar) sedang sibuk memikirkan pelbagai tawaran kerja yang beliau terima. Read the rest of this entry »

 
4 Komen

Posted by di April 11, 2009 in Cerita Teman, Motivasi

 

Susah Hendak Jadi Penulis

Cerita Pertama
Kawan: Aliff, is there any vacancy that got to do with writing at PR? Think I also want to be like U la. But, I hope U can trained me.
Aliff: Sure, no problem.

Dialog di atas berlaku pada pertengahan bulan Julai 2008, namun sehingga ke hari ini rakan saya ini hanya diam membisu apabila ditanya tentang bekerja sebagai penulis berita di PRO.

Cerita Kedua
Kawan: Awak, saya tak tau buat news la. Ajarlah saya.
Aliff: Yelah, nanti saya bagi pinjam buku macam mana nak jadi wartawan. Think buku tu boleh bantu awak. PTS ada anjur kursus penulisan tiap- tiap bulan. Kalau awak free, kita boleh pergi kursus tu satu hari nanti. 
Kawan: Iye? Ah, boleh la juga. Boleh dapat ilmu baru. Kalau ada guideline buat news, rasa dapat tolong saya kot.
Aliff: Takpe, nanti saya buat. Ada juga kawan- kawan lain yang minta saya ajar macam mana buat berita. Dah siap, nanti saya emel pada awak.

Dialog ini berlaku sekitar bulan Ogos 2008. Guideline yang dipinta sudah pun dihantar namun sehingga hari ini, saya tidak pernah melihat satu berita ataupun artikel daripada gadis ini. Cakap hendak pergi ke kursus anjuran PTS, sehingga ke hari ini tiada pula dia bertanyakan tentang kursus tersebut. Read the rest of this entry »

 
3 Komen

Posted by di Disember 25, 2008 in Cerita Teman, Kisah Hidup, Penulisan

 

Pengembaraan Mencari Minat

“Sebenarnya Aliff, I pun tak tau apa sebenarnya yang I nak jadi. I ambil course ni pun coz dapat. Actually, I lagi minat kerja- kerja dalam office,” beritahu Azura.

Seorang lagi rakan berkata, “Apa saya nak buat dengan apa saya belajar sekarang, memang jauh beza. Saya nak Ekonomi tapi dapat Pelancongan. Sekarang dah pening kepala, tak tau macam mana nak buat kerja yang saya tak suka.”

Dua tahun yang lalu, seorang pensyarah di kampus saya pernah meluahkan rasa kecewa dengan sikap pelajar- pelajar Komunikasi Media. Masih terngiang-ngiang lagi kata-kata beliau, “I really disappointed with them. They are already final year student, yet they have no idea why they go for Mass Comm.” Read the rest of this entry »

 
Tinggalkan komen

Posted by di Disember 17, 2008 in Cerita Teman, Kisah Hidup, Motivasi

 

Pelajar dan Kerja Part- Time

Baru- baru ini, saya menggunakan Yahoo Messenger (YM) dan tidak sangka, saya bertemu seorang kenalan lama yang sama- sama belajar di sekolah sama dengan saya lima tahun lalu.

Nama beliau Elya Ali, kini berada di Australia melanjutkan pelajaran di dalam Ijazah Pentadbiran Bisnes (Pengiklanan). Nama pun kawan lama, satu sekolah, dari pukul 1 pagi sehingga pukul 4 pagi kami berbual.

Antara topik yang dibincangkan ialah kehidupan masing- masing pada masa kini. Kalau saya sibuk bercerita kehidupan saya sebagai penulis, beliau pula sibuk bercerita kehidupan sehari beliau yang dibahagikan kepada tiga fasa.

Tidak sangka, ingat pergi belajar ke luar negara semuanya indah belaka. Rupanya tidak semua orang merasa keindahan itu. Kalau nama pun sudah pergi belajar di rantau orang, pasti ada pengalaman pahit yang terpaksa ditelan. Read the rest of this entry »

 
4 Komen

Posted by di September 23, 2008 in Cerita Teman, Kisah Hidup

 

Transformasi 180 Darjah

So Puteri, apa perkembangan hidup U sekarang?” saya bertanya kepada rakan saya ini yang pernah menjadi Pengacara Majlis bersama ketika di matrik dulu.

“Oh, now I’m attached to one website. Jadi columnist and subeditor. Oklah, dapat RM300++ per month. As student, jadi la. U? How is your writing doing?” soal Puteri seperti ingin tahu.

Muka rakan saya seperti ingin menarik saya untuk bekerja sama dengan beliau di dalam bidang penulisan.

Saya imbas kembali hidup saya sewaktu mula berjinak- jinak dengan bidang penulisan. Pantang mendengar isu berkaitan penulisan dan duit, saya begitu berminat untuk menyertai.

Semasa mula- mula bekerja di Pejabat Perhubungan Awam UIAM (PRO IIUM), kalau dengar event, sedaya- upaya saya akan pergi untuk mendapatkan duit semata- mata. Read the rest of this entry »

 
2 Komen

Posted by di September 10, 2008 in Cerita Teman

 

Hutang, Girlfriend, Boyfriend dan Duit

Malam tadi, rakan sebilik saya yang juga seorang pemiutang datang mengadu kepada saya berhubung perangai beberapa rakannya yang suka meminjam.

Zariff (bukan nama sebenar) berkata terdapat tiga orang rakan yang gemar meminjam duit beliau.

“Kadang- kadang rasa kesian. Yelah, aku fikir nak tolong kawan. Tapi yang aku tak sedap, sorang kawan aku ni masih hutang duit aku RM100 tapi hendak meminjam RM200 lagi. Then, dia lupa pulak dia masih hutang aku. Tension juga aku”

Zariff menambah kesemua mereka kelihatan seolah- olah tidak pandai menguruskan duit yang ada, kaki boros. Read the rest of this entry »

 
2 Komen

Posted by di Mei 7, 2008 in Cerita Teman