RSS

Monthly Archives: Disember 2008

Pelajar, Pekerja dan Isu Pakaian

Dialog Pertama
Mentor Zamri: Aku tengok budak- budak junior Comm sekarang dah tak macam time aku la. Makin kurang disiplin, aku pun tak tau apasal. Kalau dressing, lagi la. Baik lelaki, perempuan. Yang laki tu, rambut panjang, warna pun ada juga. Pakai selipar, baju takde kolar. Kau sebagai student Comm yang baru, aku tak nak kau macam tu.

Aliff: Then, abang nak saya jadi macam mana? Read the rest of this entry »

Advertisements
 

Susah Hendak Jadi Penulis

Cerita Pertama
Kawan: Aliff, is there any vacancy that got to do with writing at PR? Think I also want to be like U la. But, I hope U can trained me.
Aliff: Sure, no problem.

Dialog di atas berlaku pada pertengahan bulan Julai 2008, namun sehingga ke hari ini rakan saya ini hanya diam membisu apabila ditanya tentang bekerja sebagai penulis berita di PRO.

Cerita Kedua
Kawan: Awak, saya tak tau buat news la. Ajarlah saya.
Aliff: Yelah, nanti saya bagi pinjam buku macam mana nak jadi wartawan. Think buku tu boleh bantu awak. PTS ada anjur kursus penulisan tiap- tiap bulan. Kalau awak free, kita boleh pergi kursus tu satu hari nanti. 
Kawan: Iye? Ah, boleh la juga. Boleh dapat ilmu baru. Kalau ada guideline buat news, rasa dapat tolong saya kot.
Aliff: Takpe, nanti saya buat. Ada juga kawan- kawan lain yang minta saya ajar macam mana buat berita. Dah siap, nanti saya emel pada awak.

Dialog ini berlaku sekitar bulan Ogos 2008. Guideline yang dipinta sudah pun dihantar namun sehingga hari ini, saya tidak pernah melihat satu berita ataupun artikel daripada gadis ini. Cakap hendak pergi ke kursus anjuran PTS, sehingga ke hari ini tiada pula dia bertanyakan tentang kursus tersebut. Read the rest of this entry »

 
3 Komen

Posted by di Disember 25, 2008 in Cerita Teman, Kisah Hidup, Penulisan

 

Selepas Satu Demi Satu

Cerita Pertama
“Aliff, sem ni jadual awak macam mana? Kelas pack tak?” tanya seorang rakan. “Pack la juga. Dah lama tak pergi kelas pukul 8 pagi sejak tinggalkan matriks. Sem ni, kelas Selasa dan Khamis mula pada 8 pagi dan tamat pada 3.20 petang. Habis sarapan dan lunch,” saya menjawab pertanyaan gadis muda ini.

Hmm, kesian juga ye awak ni. Tapi ada orang kelas lagi banyak daripada awak. Takpe la, kalau tak habiskan semua subjek, tak grad la,” pujuk kawan saya ini.

Cerita Kedua
Sedang saya berjalan, tiba- tiba satu notis ditampal di sebelah tandas yang berbunyi begini, “Due to further mechanical work rectification, main water supply tank on the rooftop has to be temporarily closed beginning from 19th until 20th December 2008.”

Hari ini, kita sudah menginjak ke 24 Disember dan blok saya masih tidak mempunyai air. Kalau hendak mandi atau bersuci, terpaksa berlari ke blok sebelah. Read the rest of this entry »

 
Tinggalkan komen

Posted by di Disember 24, 2008 in Coretan Pelajar, Kisah Hidup

 

Pengembaraan Mencari Minat

“Sebenarnya Aliff, I pun tak tau apa sebenarnya yang I nak jadi. I ambil course ni pun coz dapat. Actually, I lagi minat kerja- kerja dalam office,” beritahu Azura.

Seorang lagi rakan berkata, “Apa saya nak buat dengan apa saya belajar sekarang, memang jauh beza. Saya nak Ekonomi tapi dapat Pelancongan. Sekarang dah pening kepala, tak tau macam mana nak buat kerja yang saya tak suka.”

Dua tahun yang lalu, seorang pensyarah di kampus saya pernah meluahkan rasa kecewa dengan sikap pelajar- pelajar Komunikasi Media. Masih terngiang-ngiang lagi kata-kata beliau, “I really disappointed with them. They are already final year student, yet they have no idea why they go for Mass Comm.” Read the rest of this entry »

 
Tinggalkan komen

Posted by di Disember 17, 2008 in Cerita Teman, Kisah Hidup, Motivasi